Demà serà un altre dia.

dimecres, 9 de gener del 2013

MIQUEL RUIZ, BÒSNIA I L' ICTUS.



Miquel Ruiz és un personatge que va néixer a Granada. Sempre que pot torna a Granada. Però és va fer home, o sigui educar i tenir els primers amors, els primers amics i els primers treballs a l'Empordà. Durant un temps anava amb els seus pares a mercats a vendre roba. D'aquí li ve el mot simpàtic  d'en Bragues.
Vicenç Tomàs, Pep Boix i Guillem Terribas
en el cinema Truffaut.
Miquel Ruiz, un bon dia va descobrir una màquina de fer fotos. Més tard, se'n va adonar que amb aquell aparell podia observar la vida i explicar-la. Així va començar a col·laborar en revistes i, més tard, entrar com a fotògraf en El Punt. També ho ha estat per La Vanguardia i altres mitjans de comunicació. Però en Miquel és un xafarder i no en tenia prou de mostrar-nos i il·lustrar les notícies, sinó que  volia i vol anar sempre més lluny.
En Miquel és un cul inquiet, apart de xafarder. Un sentimental i a la més mínima s'entrega a les causes més injustes. I la Guerra dels Volcans, era una guerra injusta i en Miquel va voler viure aquella injustícia i explicar-la a els gironins, a els catalans i el qui fos. I ho va fer de la manera que més en sabia: amb la màquina de fotografiar i ajudant a quanta gent va poder. I ens va començar a mostrar el que passava allà, d'una manera digna i real, apartant-se de les típiques fotos de "sang i fetge".
 He tingut la sort d'anar a Sarajevo i altres ciutats de Bòsnia amb en Miquel. Dic sort, perquè a través d' ell, he pogut compartir les seves alegries i la seves tristeses en aquell paisatge, amb aquella gent que ell estima i que ells l'estimem.
Però en Miquel, a través de Fotògrafs per la Pau (que ell n'és l'ànima), no solament ha treballat per Bòsnia, sinó per molts altres llocs d'Àfrica, de Sud-Amèrica... Sempre té algun projecta o alguna ajuda humanitària al cap. No para. Només l'ha pogut aturar un Ictus que va patir l'any 2010. Però l'està guanyant i el cap ja li barrina coses i més coses que és poden fer i que s'han de fer.
El documental d'en Vicenç Tomàs i en Pep Boix "DE BÒSNIA A L' ICTUS" , intenta explicar aquesta complicada i intensa vida d' en Miquel Ruiz. Dic intenta, perquè és difícil concretar en una hora i deu tota aquesta vida. El tàndem Vicenç/Pep han agafat a en Miquel i li han fet explicar el que ell sent i viu per Bòsnia. També han fet sortir a amics i coneguts d'en Miquel que ho certifiquin. Entre aquesta gent, n'hi ha de Girona, Figueres, Banyoles,  Roses i de Bòsnia... També imatges de fa anys i de l'actualitat de Sarajevo. De la campanya de les vaques i ovelles  a Svrenica... i la darrera part del documental, ens mostren a  en Miquel explicant l' Ictus i la seva incapacitat per fer coses i la lluita per recuperar-se... i de la seva dona, la Dolors Perpinyà, que es infermera de professió, però per en Miquel també ho és de comprensió.
En definitiva, el treball d'en Vicenç Tomàs i en Pep Boix, ens mostra la vida, les ganes de viure i de solidaritat d'un personatge que es diu Miquel Ruiz, que es tot un caràcter que de vegades costa de seguir i de comprendre, però si en aquest món hi haguessin més Miquel Ruiz, molt millor aniríem.
Enhorabona a en Vicenç Tomàs a en Pep Boix i llarga vida a en Miquel.
Guillem Terribas, publicat a la revista Som-hi de Malgrat (Maresme) desembre 2012